Tijd voor iets moois....Ons huis "De Drye Coninghen" aan Havenstraat 4 is gebouwd in 1517, maar waarschijnlijk hebben er al in de dertiende eeuw huizen op deze plek gestaan. 

De naam van het huis komt voor het eerst op in 1557. In die tijd werd het huis gebruikt als herberg. Vanaf ca 1580 komen de heer Paemburch en zijn vrouw Marrichje in het huis wonen. Zij behoorden tot de voornaamste families van de stad en hadden de Oudewaterse Moord van 1575 overleefd. De heer Paemburch is metselaar, bouwmeester, burgemeester en schepen. Na de verwoestingen van 1575 moest er veel herbouwd en gebouwd worden en de heer Paemburch deed veel werk in de stad als metselaar en bouwmeester. 

In 1591 legt hij de eerste steen van de Romeijnbrug, waar de Haven uitmondt in de Hollandse IJssel. 

De heer Paemburch heeft het huis in die tijd van vele mooie kenmerken voorzien. Elke verdieping heeft een andere stijl. Als je rondkijkt in Oudewater, zie je elementen terug uit de tweede verdieping van ons huis. Een aantal kenmerken van de gevel van Havenstraat 4 zijn de vrij gladde bakstenen trapgevel, verdeeld door sierranden en een opvallende omlijsting van de ramen met afwisselend baksteen en natuursteen en het mozaïek van baksteentjes in de ontlastingsbogen. 

In het huis zijn oa een schoenmaker, kunstschilder, graanhandelaar en bakkers gehuisvest geweest. 

We voelen het als een grote eer in dit huis met zoveel geschiedenis te kunnen en mogen wonen.


Eimerd Bult en Katja van den Nieuwendijk